. در پایان هفته
در پایان هفته جمع ساعات مطالعه هر درس رو در ردیف مربوط به همون درس در ستون جمع کل مینویسیم. به این ترتیب معلوم میشه که در طول هفته چند ساعت ادبیات، چند ساعت عربی و چند ساعت دروس دیگه رو مطالعه کردیم. سپس اعداد همین ستون رو با هم جمع میکنیم و در خانه تقاطع دو جمع کل، عدد جمع کل رو مینویسیم. جمع ساعات مختلف مشخص میکنه که ما در طول هفته چند ساعت درس خوندیم. البته اگه میتونیم ساعت مطالعه روزای هفته از شنبه تا جمعه رو با هم جمع بکنیم باز هم به همین عدد خواهیم رسید.
جمع ساعات مطالعه هفته قبل عددیه که هر هفته باید به خاطر داشته باشیم تا هفته بعد بهتر کار کنیم. ابتدا میانگین ساعات مطالعه هفته رو بدست میاریم. برای این کار باید مجموع ساعات مطالعه هر هفته رو بر عدد هفت یعنی تعداد روزای هفته تقسیم میکنیم.
در پایان صفحه هم سه تا نمودار دایره ای رو میبینیم. اولین دایره سمت راست مربوط به درصد مطالعه دروس عمومی، دایره دوم درصد کارکرد تشریحی و دایره سوم درصد کلاس و معلم هستش که باید اونا رو در پایان هفته با توجه به مسائل گفته شده، هاشور بزنیم، این کار کمکمون میکنه تا آخر هفته، با یه نگاه کمیت و کیفیت کارمون رو متوجه بشیم.
خط نقطه چین، ساعات مطالعه تشریحی و تستی رو تفکیک میکنه.
این خط برای دروس عمومی و اختصاصی مفهوم متفاوتی داره.
ردیف مقابل هر درس با یه خط نقطه چین به دو قسمت تقسیم شده تا به این ترتیب تشخیص بدیم که چه زمانی رو صرف کار پایه ای و مفهومی و چیه زمانی رو صرف کار تستی میکنیم و به نوعی زمانهایی رو که صرف مراحل پنجگانه مطالعه(یعنی ادراک، تثبیت، تسلط، ارزیابی و جمعبندی) میکنیم از هم تفکیک کنیم. یکی از عواملی که سبب میشه خیلی از افراد از مطالعه خودشون نتیجه مطلوبی نگیرن اینه که این مراحل پنجگانه رو به خوبی اجرا نمیکنن و یه سری یا به کار تشریحی یا کار تستی میپردازند. البته بدیهیه که ما نمیتونیم هر ردیف رو به پنج قسمت تقسیم کنیم ولی همین حد مشخص خواهد کرد که آیا شیوه تقسیم وقت ما در مطالعه هر درس صحیحه یا خیر؟.
خط نقطه چین در دروس اختصاصی: در قسمت بالای خط نقطه چین باید ساعات مطالعه درس و حل تمرینها و مسائل تشریحی رو بنویسیم و در قسمت پایین این خط زمان هایی رو که صرف تست زدن کردیم یادداشت کنیم.
مثال: درس ریاضیات_ ساعاتی رو که صرف حل مسائل تشریحی کردیم و ساعاتی رو که صرف مطالعه مفهومی کتاب درسی کردیم در بالای خط نقطه چین یادداشت میکنیم. در پایین خط فقط زمان تست زدن را یادداشت میکنیم.
به عبارتی بالای خط نقطه چین زمان کار تشریحی مینویسیم و در پایین خط نقطه چین زمان کار تستی.
خط نقطه چین در دروس عمومی: در قسمت بالای این خط ساعات مطالعه درس رو مینویسیم و در قسمت پایین خط زمانهایی رو که صرف تمرین و تست کردیم یادداشت میکنیم. البته باید گفت که دروس عمومی مسئله تشریحی ندارن و ضمناً حل تمرین های کتاب درسی یا کتاب کمک آموزشی رو هم میتونیم از نوع تمرین تست در نظر بگیریم.
مثال: درس ادبیات_ در بالای خط، زمان مطالعه درس رو از روی کتاب درسی یا جزوه یا کتب کمک آموزشی مینویسیم و در پایین خط زمان پاسخ به تمرینهای کتاب یا زمان تست زدن رو یادداشت میکنیم. در اینجا بین تمرین تستی و غیر تستی فرقی نمیذاریم.
جمع تفکیکی
در پایان هفته مجموع ساعات مطالعه تشریحی و تستی خودمون رو به طور جداگونه در هر درس جمع میزنیم و در ستون جمع تفکیکی مینویسیم. در بالای خط نقطه چین مجموع ساعات تشریحی رو برای هر درس مینویسیم و در پایین خط مجموع ساعات مطالعه تستی رو مینویسیم.
هدف از تفکیک ساعات مطالعه تشریحی و تستی اینه که ما به طور متعادل مطالعه خودمون رو تنظیم کنیم و به طور بی رویه و یکجانبه فقط به صورت تستی یا فقط یه صورت تشریحی کار نکنیم. البته این نکته هم مهمه که اولویت با مطالعه مفهومی و تشریحیه.
نمودارهای دایره ای
خیلیا هستن که درس میخونن، زیاد هم میخونن ولی روش مطالعه شون صحیح نیست. آیا میدونید روش مطالعه کدومه و چطوری میشه تشخیص داد که شخص با روش درست یا نادرست مطالعه میکنه؟! یکی از مهمترین شاخص هایی که نشون میده ما با روش صحیح مطالعه کردیم یا خیر، رعایت تعادل در مطالعه ست. خط های نقطه چین کمک میکنه تا تعادل و عدم تعادل خودمون رو در مطالعه تشریحی و تستی تشخصی بدیم اما نمودارها بهتر از مقایسه عددی واقعیت رو در ذهنمون مجسم میکنن.
بنابراین سه نمودار دایره ای رو در پایین جدول میبینیم.
. نمودار دایرهای اول: توی این دایره مشخص میکنیم که چند درصد از زمان مطالعه خودمون رو صرف کلاس و معلم کردیم. در واقع میبایست ما زمان قابل قبولی رو برای مطالعه فردی خودمون ذخیره کنیم.
مجموع ساعات معلم و کلاس
__________________________
مجموع ساعات مطالعه
. نمودار دایره ای دوم: در دایره دوم فقط درصد ساعات مطالعه تشریحی رو مشخص میکنیم. این نسبت رو بعد از جمع زدن ساعاتی که در بالای خط نقطه چین نوشتیم و به کمک تقسیم زیر به دست میاریم.
ساعات مطالعه تشریحی
____________________
مجموع ساعات مطالعه
. نمودار دایره ای سوم: در دایره سوم درصد ساعاتی رو که صرف مطالعه دروس عمومی کردیم رو مشخص میکنیم. همیشه باید تعادل بین ساعات مطالعه دروس عمومی و اختصاصی رو بررسی کنیم. به ویژه داوطلبان رشته ریاضی که معمولاً به دروس عمومی بی اعتنایی میکنن و از همین بابت هم توی کنکور لطمه میخورن. درصد ساعات مطالعه دروس عمومی رو هم از رابطه زیر بدست میاریم.
ساعات مطالعه دروس عمومی
_________________________
مجموع ساعات مطالعه
مثال: ساعات مطالعه یه داوطلب رشته تجربی در پایان هفته به شرح زیره:
ادبیات= 6 ساعت / عربی= 9 ساعت
قرآن و معارف= 3 ساعت/ زبان انگلیسی= 4 ساعت
_________________________________________
مجموع ساعات مطالعه دروس عمومی= 22 ساعت
ریاضیات= 8 ساعت/ فیزیک= 4 ساعت
زیست شناسی= 10 ساعت
شیمی= 4 ساعات/ زمین شناسی= 2 ساعت
______________________________________
مجموع ساعات دروس اختصاصی=28 ساعت
مجموع ساعات مطالعه 50=22+28
ساعات مطالعه دروس عمومی
%44= 22/50= ________________________
مجموع ساعات مطالعه
بنابراین، نمودار دایره ای رو از بازه 0% تا فاصله بین بازه 40% و 45%(که این خودش بین 40 و 50 به صورت یه خط کوچیک قرار گرفته) هاشور زده میشه.
●فایل PDF جدول برنامه ریزی●
میتونید این فایل رو دانلود و چاپش کنید و راحت اطلاعات رو روی برگه ثبت کنید